Záruka 24 mesiacov
Kiwicha (amarant) je pôvodom rastlinou Južnej Ameriky. Je to prastará obilnina, ktorá sa po stáročia vďaka veľkému množstvo bielkovín, ktoré obsahuje, využívala a dodnes využíva v domorodej kuchyni ako vhodný a veľmi zdravý doplnok stravy.
Z potravinárskeho hľadiska má táto nepravá obilnina, (pseudoobilnina), vysokú nutričnú hodnotu. Medzi obilniny býva amarant zaradený práve preto, že sa jeho semená upravujú rovnako ako obilné zrná.
Použitie vo fytoterapii
• - v prípade zápchy (prevencia rakoviny hrubého čreva, konečníka)
• - podporuje trávenie
• - zlepšuje imunitu a odolnosť organizmu
• - spomaľuje proces starnutia
• - pre osoby ťažko fyzicky a psychicky pracujúce
• - pri redukčných diétach
• - preventívne proti ateroskleróze
• - k zníženiu hladiny cholesterolu v krvi
• - bráni vzniku nádorových ochorení tráviaceho traktu
Použitie v kuchyni: na prípravu chleba, pečiva a ďalších potravín na obohatenie jedálnička. Ako doplnková strava športovcov. Je vhodná pre vegetariánsku aj vegánsku stravu, sú to kvalitné bielkoviny pre osoby s celiakiou, potravinovou alergiou a pre deti ako náhrada za pšeničnú múku pri zavádzaní nemliečnej stravy v detskej výžive.
Semienka sa dajú konzumovať priamo, majú sladkastú, mierne orechovú chuť. Rovnako sa z nich melie múka na výrobu rôzneho pečiva alebo ako prídavok do cukroviniek, palaciniek, omeliet či ako súčasť müsli zmesí. V niektorých krajinách sa používajú aj mladé listy rastliny a to na prípravu šalátov.
|