Záruka 24 mesiacov
U čakanky obyčajnej sa zbiera sa koreň (Radix cichorii), vňať (Herba cichorii) alebo list (oboje najlepšie pred kvitnutím) alebo kvet, ktorý je najlepšie hneď v rozkvete. Koreň sa zbiera na jeseň (september až november)
Čakanka obsahuje glykosidickou horčinu intybin (reguluje činnosť tráviacej sústavy a ovplyvňuje činnosť pečene, pankreasu a krvný sústavy), ďalej inulín (15 až 20%, podľa niektorých zdrojov aj 40% - inulín je hydroskopické biely prášok bez chuti a zápachu, zle rozpustný v studenej vode, ale dobre vo vode teplej, ktorý sa používa ako výživa pre diabetikov, k získavaniu ovocného cukru a ako diagnostická pomôcka pri meraní činnosti obličiek), silicu, cholín, triesloviny, manit, arginín, sliz, terpenové horčiny a väčšie množstvo minerálnych látok.
Čakanka povzbudzuje chuť do jedla, pôsobí mierne preháňavo, močopudne a žlčopudne, má vplyv na látkovú výmenu, užíva sa pri žlčových kameňoch, zápaloch močových ciest, pri obličkových kameňoch, pri nechutenstve, zápche. Podľa J.A. Zentricha ďalej lieči zápaly zažívacieho ústrojenstva, zlepšuje činnosť srdca, priaznivo pôsobí na funkciu pečene a žlčníka. Zvonka sa dá aplikovať pri niektorých kožných chorobách (vyrážky, vredy, uhry), očných zápaloch (užíva sa výhradne kvet) alebo na zapálené alebo opuchnuté kĺby. Možno ju použiť pri liečbe pečeňových chorôb (žltačka) aj pri liečbe chorôb sleziny.
Obvykle sa užíva nálev jednej čajovej lyžičky na 200 ml vody a to 2x až 3x denne. Droga sa tiež často mieša s jablčníkom, harmančekom alebo smotánkou. Čerstvá šťava z koreňa vmasírovaná do pokožky hlavy podporuje rast vlasov.
|