Záruka 24 mesiacov
Vo francúzskej, talianskej a nemeckej kuchyni sa používa ako korenie. Svoj význam má tiež vo výrobe likérov.
V 17. storočia bola izolovaná z materinej dúšky látka tymol, ktorá sa začala vo veľkom užívať pre jej antiseptické účinky. Po prvej svetovej vojne, keď bol akútny nedostatok tejto látky, bola nahradená silnejšími látkami, avšak stále je súčasťou mnohých ústnych vôd a pod.
Dnešné využitie: Predovšetkým vďaka Tymol a karvakolu, sa využíva materinej dúšky pre jej atibakteriálnu, protiplesňové a konzervačné účinky (napr pri nakladaní mäsa). Pri infekciách v dutine ústnej aj zažívacieho traktu. Izraelskí lekári zistili, že účinné látky materinej dúšky zastavujú rast baktéria Helicobacter pylori, ktorá spôsobuje žalúdočné vredy. V Nemecku je bežne predpisovať ako expektoračný prostriedok - na uvoľnenie zahlienení, aj pri emfyzému pľúc. V neposlednom rade tiež ako spazmolytikum na uvoľnenie hladkého svalstva - teda aj pri menštruácii.
Tradičné použitie: 2 čajové lyžičky preliať 250ml vriacej vody, nechať 15 min. odstáť. Piť 1-2x denne

|