Záruka 24 mesiacov
Autor: Dr. Adelle Davisová
Počet strán: 192
Jazyk: slovensky
Aké sú požiadavky organizmu na živiny pri stresoch?
Čo je to vlastne stres?
Stres je akýkoľvek faktor, ktorý škodí telu a poškodzuje jeho bunky. Pri primeranej strave dochádza rýchlo k náprave. Ak sa však bunky rýchlejšie ničia než obnovujú, vzniká choroba.
Choroba vzniká z opakovaných stresov, akými sú úzkosť, prekonanie bakteriálnej alebo vírovej nákazy, ale aj nedostatok stravy, spánku,
telocviku. Žiaľ, toto obvykle vyvoláva ďalšie stresy, nechutenstvo, nevoľnosť, zvracanie, zlé zažívanie, horúčku, bolesť, stratu tekutín, vysoké straty živín močom, röntgenové vyšetrenia a užívanie medikamentov.
Na regeneráciu poškodených buniek je potrebných viac živín ako len na „údržbu“ zdravého organizmu. Napr. ožarovanie RTG lúčmi alebo používanie väčšiny bežných medikamentov, zvyšuje potrebu bielkovín, kyseliny linoleovej, niektorých minerálov, vitamínov A, C a všetkých B. Z vyššie uvedených dôvodov nie je teda bežná strava zdravého jedinca vhodná pre osobu pod stresom alebo chorú.
Ako začať
Uzdravenie z akejkoľvek choroby nemôže byť rýchle, ak je neúčinné trávenie a vstrebávanie. V prvom rade sa spoliehajme na vitamínové a minerálové pilulky, pretože nepotrebujú žiadne trávenie a na jogurt, alebo acidofilné mlieko, ktoré sú ľahko stráviteľné. Dočasne užívajme
zažívacie enzýmy so žlčou, kyselinou soľnou a lecitínom a ich množstvo zvýšme pri nafukovaní. Tvorenie plynov totiž znamená, že živíme viac hnilobné baktérie než vlastné telo. Ak môže byť jedená úplne vyvážená strava bez potiaží, trávenie a zažívanie sa do mesiaca obvykle dostanú do poriadku.
Ak váš lekár nesúhlasí
Lekári sa práve tak vzájomne líšia v názoroch na liečenie, ako sa ženy líšia v názoroch na prípravu jedál. Niektorí zdôrazňujú význam výživy, iní ju zavrhujú. Aj keď snáď Váš lekár nevie všetko o výžive, vie toho dosť o priebehu choroby, takže dodržujte jeho rady, ale doplňte liečbu vyššie uvedenou diétou a uzdravíte sa rýchlejšie. Vysadiť medikamenty môže zodpovedne len Váš lekár na základe poznania súčasného stavu Vášho zdravia.
Všeobecné odporúčanie
Naša strava by mala pozostávať čo najviac z potravín v prirodzenom stave. Dnes je však ťažko si takúto stravu zaobstarať. O stupni nášho zdravia rozhoduje nielen výber potravín, ktoré si kúpime, ale aj spôsob ako ich pripravujeme. Tabletky môžu síce pomôcť, ale omnoho dôležitejšie sú potraviny samotné.
Na príprave jedla v kuchyni mimoriadne záleží. Ak manželka totiž pri príprave pokrmov zničí 60 až 100% určitých vitamínov a minerálov, môžeme na základe toho veľmi ľahko predpovedať pravdepodobnosť vzniku choroby i dĺžku života členov jej rodiny. Aj keď choroby spôsobujú obyčajne chyby či už pri výbere potravín alebo pri ich kuchynskej úprave, autorka sa napriek tomu domnieva, že i keď sa vyvarujeme
obidvoch týchto chýb, ani to ešte nie je zárukou pre dosiahnutie zdravia. Potrebné živiny totiž jeme súčasne s kalóriami a ak jeme potraviny, ktoré majú nevhodný pomer kalórií a živín, vznikne nedostatok životne dôležitých živín. Hlavne v dôsledku stresov moderného spôsobu života, sme na tom tým horšie, čím viac rafinovaných potravín jeme. Strava mnohých ľudí má často čiastočný nedostatok 20tich až 40tich živín súčasne, pritom u niektorých z týchto živín ide o vážny deficit.
V nasledujúcich heslách sa budeme zaoberať príznakmi nedostatku vždy jednej živiny, ale ľudia obyčajne trpia nedostatkom viacerých živín súčasne. Pre ilustráciu môžeme uviesť celkom bežný prípad: Ťažký nedostatok niektorých aminokyselín a viacerých vitamínov skupiny B spolu s miernym nedostatkom vitamínov C, D, E, minerálií, Ca, Fe, I a stopových prvkov. V takýchto prípadoch sa behom niekoľkých hodín prejavujú príznaky nízkej hladiny krvného cukru. Našťastie nie je veľmi ťažké dosiahnuť v takých prípadoch nápravu.
Každým dňom prispievame buď k rozvoju svojho zdravia alebo nemoci. Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa správna výživa
nedostatočne uplatňuje, je psychologická. Ide najmä o potešenie chuťových buniek z určitého jedla, i keď je výživovo bezcenné, napr. zo sladkostí alebo z alkoholu. Už u kojencov sa robí chyba, že sa im dáva zbytočne veľa rafinovaného cukru, dokonca i v nemocniciach. Aj pri rôznych spoločenských príležitostiach sa jedia hlavne sladkosti. Niekedy je nechuť k určitým jedlám podvedomá, vzniká spravidla v dojčeneckom veku, kedy miesto hodnotného materského mlieka sa dostávala nevhodná výživa.
Nikdy nejedzte veľmi unavený alebo rozrušený
Ak nemá niekto rád určité jedlo, alebo je príliš unavený alebo ak je nahnevaný, potom ani najhodnotenejšie jedlo nebude takmer vstrebané a väčšina živín sa nikdy nedostane do krvi. Táto smutná skutočnosť sa dokázala rozbormi stolice, v ktorej sa v uvedených prípadoch našlo jedlo temer nestrávené. Pred každým jedlom by sme sa mali uvoľniť a mať dobrú náladu. Psychologické okolnosti, za ktorých jeme, sú práve také dôležité, ako strava sama. Inak nemôžeme očakávať dobré výsledky.
Pri zostavovaní vyživovacieho programu pre kohokoľvek, sú dve
základné požiadavky. Treba konzumovať:
{ dostatočné množstvo všetkých potrebných živín
{ potraviny v prirodzenom stave alebo aspoň šetrne kuchynsky uprave-né. Čerstvé potraviny sú hodnotnejšie než zmrazené alebo rafinované a preto by sme mali kupovať len nerafinované potraviny. Rafinované
vôbec nekupovať.
Prehľad základných vysokohodnotných potravín
Ďalej uvádzame prehľad potravín, ktoré obsahujú vysoké percento hodnotných živín a môžu byť základom denného jedálnička.
{ 1 liter mlieka v akejkoľvek forme (cmaru, jogurtu, pep-upu, alebo
ľubovoľných kombinácií. Odtučnené mlieko ale musíme jesť spolu s takým jedlom, ktoré obsahuje tuk).
{ Ak vážne túžime po zdraví, jedzme obdeň aspoň 1/8 lit. jogurtu.
{ Pokiaľ to dovolí naša hmotnosť a činnosť, jedzme celozrnné obilniny. V kuchyni často používajme pšeničné klíčky.
{ Vysoký prísun vitamínov B si zabezpečíme v podobe pivovarských kvasníc alebo v pečeni.
{ Granulovaný lecitín používajme ako zdroj cholínu a inozitolu. Vysoký obsah fosforu v pivovarských kvasniciach a lecitínu sa musí ale vyvážiť tým, že do každých 45 dg vmiešame 1/16 litra kalcium lactatum a 1 po-lievkovú lyžičku magnézium carbonate (alebo inej magnéziovej soli).
{ Ak obsahujú naše prírodné zdroje vitamín A, môžeme používať zelené a žlté ovocie a zeleninu, pečienku, smotanu, maslo alebo margarín.
{ Ak sú však požiadavky organizmu na vitamín A vysoké a nemôžu
byť uspokojené stravou, dospelí ho môžu brať v tabletkách a deti
vo forme rybieho tuku.
{ Citrusové ovocie jeme, prednostne i s bielou časťou šupky.
{ Pijeme denne 1/8 litra čerstvej pomarančovej alebo graperfruitovej šťavy alebo iného zdroja vitamínu C, ale bez dodatočného prídavku cukru!
{ Spoľahlivým zdrojom prírodného vitamínu D pre deti do 12 rokov
je tekutý rybí olej, pre dospelých môže byť aj v tabletkách.
{ Ďalej musíme mať buď jódizovanú soľ, (u nás v SR ju máme) alebo iný spoľahlivý zdroj jódu (možno použiť i kvapku jódovej tinktúry
do tekutiny).
{ Denne možno užiť 1 až 2 PL rastlinného oleja lisovaného za studena, pokiaľ možno sójový, arašídový, slnečnicový alebo ich zmes.
{ Miesto tohto oleja možno zjesť napr. 2 až 4 PL nesolených orieškov.
{ Olej musí byť uschovávaný v chladničke. Môžeme ho použiť aj ako nálev na šaláty alebo omastiť ním uvarenú zeleninu, zemiaky atď.
{ Nevarené zemiaky v šaláte na obed alebo večeru, 3 alebo viac druhov varených zelenín, z toho 1 listnatá zelená zelenina. Pri vysokej požiadavke na kalórie aj strukoviny.
{ Denne 2 a viac kusov ovocia. Žlté ovocie je vhodnejšie ako bezfarebné, surové vhodnejšie ako doma varené, doma varené vhodnejšie
ako zmrazené, mrazené vhodnejšie než konzervované a nesladené vhodnejšie ako sladené.
{ Denne treba zjesť aspoň 2 porcie plnohodnotných bielkovín aké obsahujú napr. mäso, ryby, hydina, vajcia, syry a iné.
{ Vnútornosti pečienka, srdce, ľadviny, atď. je vhodné jesť aspoň 2x týždenne.
{ Nejaký druh morskej potravy niekoľkokrát týždenne.
{ Pri nadmerom cholesterole obmedzme hovädzie, baranie a bravčové mäso v prospech rýb a hydiny.
Kde nájdeme potrebné živiny?
Vitamín A:
Farebné ovocie a zelenina, smotana, maslo či margarín, vajcia, pečeň, rybí, tuk, tabletky vitamínu A.
Vitamín B:
Pivovarské kvasnice, pečeň alebo pšeničné klíčky, celozrnná múka a celozrnné obilniny; B2 je v mlieku; B2 a kyselina listová v zelených listoch zeleniny; niacín je v mäsách, inozitol a cholín je v lecitíne.
Vitamín C:
Citrusové plody alebo šťavy; čerstvé ovocie alebo zelenina, zemiaky, ak nestačí, treba ho dodať tabletkami.
Vitamín D:
Rybí tuk, mlieko obohatené vitamínom D, tabletky.
Vitamín E:
Pšeničné klíčky, nerafinované oleje, tabletky.
Vitamín K:
Vyrába sa baktériami v črevách. Zdravá osoba ich má dostatok, ak pije mlieko a je nenasýtené mastné kyseliny a ak súčasne neužíva orálne (ústami) antibiotiká. Črevnej mikroflóre prospieva jedenie jogurtu.
Bioflavonoidy:
Citrusové ovocie, zvlášť dužina a biela časť šupky. Nie sú ale nutné pri dostatku vitamínu C.
Linoleová kyselina:
Rastlinné oleje, akými sú slnečnicový, (sójový, arašidový a bavlníkový olej) orechy a nehydrogenizované orieškové pomazánky.
Vápnik:
Mlieko, cmar, jogurt, pep-up, kostný prášok, tabletky.
Fosfor:
Mlieko, vajcia, syry, mäso, všetky nerafinované a neupravované
potraviny.
Železo:
Pečeň, pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, mäsá, žĺtka, celozrnná múka.
Jód:
Jódizovaná soľ, prášok z chalúh (kelp).
Horčík:
Ovocie, obilniny, zeleniny (najmä so zelenými listami za predpokladu, ak nebola pôda chemicky hnojená), 1/4 až 1/2 čajovej lyžičky práškového carbonátu magnézia, alebo inej magnéziovej soli samotnej alebo kombinovanej s vápnikom.
Draslík:
Ovocie, zelenina, ryby, orechy, nerafinované obilniny. Pri dostatku
jódu možno kuchynskú soľ zmiešať s rovnakým dielom chloridu draselného a dať túto zmes do soľničiek.
Stopové prvky:
Morské potraviny, pečeň, zelená listová zelenina a vajíčka sú zväčša spoľahlivými zdrojmi. Nerafinované potraviny, ktoré sa dopestovali
na správne hnojenej pôde (chemicky nehnojenej), ďalej tabletky alebo morské chaluhy (kelp).
Vláknina:
Ovocie, zelenina vrátane zemiakov, celozrnný chlieb a hlavne výrobky z celozrnnej múky a strukovín.
Tekutiny:
Mlieko, ovocné šťavy, polievky, nápoje, voda, ktorú pijeme.
Vyššie uvedená zjednodušená metóda kontroly je iba umelá. Množstvo každej živiny musí byť prispôsobené potrebám jedinca, jeho váhe, činnosti a stupňu zdravia. Ak chceme získať alebo udržať si čo najlepší zdravotný stav, nestačí, aby sa všetky tieto uvedené živiny len
vyskytovali v našej strave. Väčšinu týchto živín je potrebné podávať
súčasne. Najjednoduchšie a najľahšie to môžeme urobiť prípravou pep-upu v mixéri.

|