Záruka 24 mesiacov
Matcha je unikátny mletý čaj, ktorého tradičná konzumácia siaha viac ako 800 rokov naspäť. Podľa historickej literatúry bola matcha užívaná ako liek na liečbu opuchov, horúčky a ďalších symptómov. Svoje liečivé opodstatnenie nachádza matcha viac dnes. Matcha obsahuje najväčšie množstvo antioxidantov, doposiaľ nameraných v potravinách.
Prípravy čaju matcha začínajú niekoľko týždňov pred zberom, kedy sa čajové kríky zakrývajú plachtou a zatemňujú. Následkom nedostatku slnečného žiarenia listy tmavnú a produkujú tmavší odtieň zelenej. Práve v tejto dobe vzniká najväčší obsah aminokyselín a antioxidantov. Čaj sa vďaka aminokyselinám stáva sladší. Najlepšie čajové lístky sú pri zbere vyberané ručne a spracovávajú sa v piatich krokoch - párenie - sušenie - triedenie - mletie na žulových kameňoch. Pred mletím sú z lístkov odstránené všetky žilky, samotné mletie na najjemnejší prach prebieha tempom 40g za hodinu. Dôjde tak k dokonalému rozrušenie membrán buniek v lístkoch a tým maximálnu vstrebateľnosti aminokyselín a antioxidantov. Z čaju neuniknú žiadne látky tak ako pri náleve, pretože konzumujeme penu i s čajovými lístkami.
Popíjanie čaju matcha vnáša energiu pre telo i myseľ. Narozdiel od ostatných čajov má matcha vďaka zatemňovaniu vedľa kofeínu aj vysoký obsah teofylínu, ktorý predlžuje stimulačný účinok až na 6 hodín. Vzhľadom k obsahu L-theaninových aminokyselín dopĺňa energiu, teda kofeín po odznení účinku nevyčerpáva, tak ako káva.
Matcha má výbornú sladko smotanovou naturálnu chuť, z ktorej je cítiť príroda japonských svahov. Vďaka príprave len do misky a úplnému rozpusteniu čajového listu, vydrží aj malá váha čaju veľmi dlho.
Príprava: Matcha má svoj úplne špecifický typ prípravy. Pripravuje sa iba do misky - Cavan, do ktorej vložíme dve až 3 vrchovaté bambusové lyžičky - ČAŠAKU. Zalejeme vodou o teplote max 75 °C a našľaháme bambusovou metličkou - Casena do nefritovej peny. Pena po chviličce zhustne vďaka napučaní membrán čajového listu a matcha je pripravená na podávanie.
V domácich podmienkach a bez propriety sa čaj pripraví v širokom hrnčeka, pridaním 100 ml 75 °C vody a našlahaním malou habarkou.
|