Záruka 24 mesiacov
Saturejka pochádza z oblastí okolo Čierneho mora, z východného Stredomoria a južnej Európy, kde tvorí súčasť stálo zelených porastov. Poznáme dva druhy saturejek horskú a záhradnú. Oba tieto druhy možno použiť rovnako. Saturejka je čiastočne vytrvalá letnička. Dorastá do výšky okolo 30 cm a šírky okolo 20 cm. V lete kvitne malými bielymi kvietkami so svetlo fialovým nádychom. Aromaticky sladkasté zelené lístky sú oválne, špicaté. Je obľúbená v Európe a v Amerike a známa pod názvom \"fazuľová bylina\", pretože ak sa používa k fazuľovým pokrmom, pomáha zabraňovať následnému nadúvaniu.
LIEČEBNÉ ÚČINKY Saturejka: Saturejka vo forme čaju ľahko zvyšuje krvný tlak, lieči zápal žalúdka a tenkého čreva, uvoľňuje plynatosť čriev, pomáha pri akútnej a chronickej hnačke. Ďalej stimuluje činnosť celého tráviaceho traktu, aktivizuje podžalúdkovej žľazu - pankreas, pomáha vyháňať črevné parazity, tlmí pocit smädu u diabetikov a celkovo posilňuje organizmus. Saturejka má ešte jedno nezvyčajné uplatnenie - vyvoláva v ľudskom organizme pohlavnú sviežosť, čím prispieva ku zbaveniu frigidity u žien a impotencie u mužov.
Saturejka AKO KORENIE: Ako korenie slúžila saturejka už v starovekej kuchyni. V strednej Európe je známa od deviateho storočia. V stredoveku sa pestovala v záhradách ako korenie a zvarená s vínom sa odporúčala starším ľuďom k utuženiu ich zdravia. Saturejka obsahuje až dve percentá silice, osem percent trieslovín, slizy, živice a iné účinné látky. Triesloviny majú protihnačkové účinky, silice pôsobí proti nadúvaniu, podporuje chuť do jedla, uľahčuje trávenie a má mierny antiseptický a močopudný účinok. Saturejku dávame do všetkých pokrmov kam dávame korenie. Zvlášť vhodná je k príprave zveriny, k nakladaniu zeleniny, do strukovinových pokrmov, kelu, do bielych smotanových zeleninových polievok, paradajkového šalátu, bylinkového masla a majonéz.
(Výťažok z článku od Simony Grygárkovej)
|